Eva Frids blogg

Eva Frids blogg

Fortsatt VETEnskaplig rapport

Mina funderingarPosted by evafrid.se Sun, October 14, 2012 16:25:53
Ja, så var det en ny dag, närmare bestämt den 14 oktober och faktiskt dag 14 i mitt VETEnskapliga experiment. Jag läser vidare i boken Brödberoende och blir mer och mer bekymrad över det William Davis skriver om vetet. Förvisso handlar boken om amerikanska förhållanden, men hur många hyllmeter mjölmat finns inte i våra butiker? Allt från bröd, flingor, skorpor och kakor till pasta och färdiga rätter så som pizza och pajer. Vetemjöl överallt så långt ögat kan nå. Davis pratar om fullkornsnonsens, ett för övrigt ganska roligt ord tycker jag. Fullkorn är bara lite mindre illa än vitt mjöl. Det är samma skrot och korn skulle man kunna säga.

Den som tror att det är så "enkelt" att byta ut mjölet mot produkter på glutenfria hyllan har inte riktigt läst på innehållsförteckningarna på mixpaketen. För det är många mixer där och det är ingen rolig läsning. Förstår att föräldrar till barn med glutenintolerans som inte vill att ungarna ska få i sig en massa tillsatser river i sitt hår.

Nä, säger Davis. Byt ut vetemjölet mot riktig mat och riktig mat är grönsaker, obehandlade nötter, kött, ägg, avokado, oliver, ost. Alltså ordentliga råvaror och skippa färdigmat och pulvermat.

Häromdagen skulle jag göra fruktsallad med vaniljsås och i ett kort ögonblick tänkte jag köpa sådan där vaniljvisp för att slippa göra såsen själv. Men så läste jag på innehållsförteckningen och tänkte på hur lätt det egentligen är att göra en vaniljsås och då satte jag tillbaka paketet i hyllan. Fy, vad mycket konstiga ingredienser det kan finnas i en sådan liten förpackning.

Jag har inte saknat vetemjölet för en sekund. Fast i dag när jag skulle göra söndagsfika tänkte jag att hur gör jag smulpaj utan vetemjöl? Som alla vill äta, inte bara jag. Men i min skafferilåda fanns kokosmjöl, det gick nog lika bra. Och det gjorde det. Ingen i familjen frynte på näsan utan åt med god aptit och den hemlagade vaniljsåsen var pricken över iet.

Så nu har jag lärt mig något nytt och det känns gott i magen. Visst är kokos- eller mandelmjöl, som också går att köpa, dyrare än vanligt mjöl, men allt handlar om prioritering. De få gånger vi äter smulpaj kanske vi kan unna oss litet dyrare mjöl. Vi hörs igen! smiley