Eva Frids blogg

Eva Frids blogg

En månad utan vete

Mina funderingarPosted by evafrid.se Thu, November 01, 2012 15:03:09
Ja, så har det alltså gått en månad sedan jag slutade med vetet. Det enda jag har ätit under den här tiden är den där grillade mackan när jag var på konsert och möjligtvis en liten skvätt i någon sås.

Någon jättestor förändring har jag inte känt, men då måste jag tillägga än en gång att jag i vanliga fall inte har vitt vetemjöl hemma och har inte haft på flera år. Vi övergick till dinkel för länge sedan, det innehåller förvisso gluten, men vad jag har läst i alla fall verkar det vara ett mjöl som är bättre hanterat än det vanliga vita. Så himla mycket snabbmat, till exempel pizza, hamburgare och liknande, äter jag inte heller så skillnaden för mig kanske inte är lika stor som för en överviktig storkonsument av vitt vetemjöl.

Den stora förändringen, som dock är liten i sammanhanget, är att jag har tappat i vikt. Som sagt, bara lite, men jag känner skillnad. Nu är ju inte viktnedgång mitt huvudsyfte utan jag vill kolla allmäntillståndet, fast en aning omfångstapp känns helt okej måste jag erkänna.

Någon veteabstinens känner jag inte av, jag har till och med bakat frallor till övriga familjen utan att själv vilja sätta tänderna i en. Det handlar i grunden om att ta ett ordentligt beslut och då tror jag också att alternativet att "fuska" inte finns. Det är när beslutet känns tveksamt som risken för "återfall" är störst.

Så tipset för en kostomläggning eller någon annan förändring, är att verkligen ta beslutet på djupet, känna att det är det du vill eller behöver och se det som att du gör dig själv en tjänst.

Senast i dag, vid ett besök i Kristianstad, blev jag varse vetemjölets utbredning i vår tillvaro. Jag skulle fika på ett kafé, men det fanns ingenting i detta gigantiska utbud som var utan mjöl. Så kul att vara glutenintolerant och gå ut på fik kan det inte vara.

Jag frågade biträdet om de hade någonting utan vetemjöl och jag blev hänvisad till ett par olika sorters biskvier. Nu var det så att jag var hungrig, men någon macka var givetvis inte att tänka på och smörkräm som nämnda kaka innehåller gillar jag inte.

Så till mitt kaffe blev det två färdigskurna ostskivor i ett litet plastpaket. Det hette ostportion. Visst, bättre än inget.

Men återigen blev jag varse hur stor del av vår kost som bygger på vetemjöl. Och tänk då om William Davis, som skrivit boken Brödberoende, har rätt i att vetemjölet i alla dess former inte är bra för någon av oss i den mängd vi äter det i dag. Tänk om han har rätt när han säger att vetemjölet är en av våra största hälsofaror i dag.

Jag testar ett tag till. smiley