Eva Frids blogg

Eva Frids blogg

Personlig utveckling

Mina funderingarPosted by evafrid.se Sat, February 01, 2014 16:55:53
Personlig utveckling, vad betyder egentligen det?

För det mesta tycker jag att mitt liv har blivit så otroligt mycket mer innehållsrikt sedan jag antog utmaningen att stå vid rodret oavsett hur mycket det stormar.

Men ibland kan jag känna en liten längtan till tiden då mycket var någon annans fel, då till och med mitt humör berodde på andra.

Fast jag nyktrar till efter en stund och konstaterar att, hu så förfärligt om andra hade ansvar för mitt liv och så gläds jag igen över att jag vill vara kapten på min egen skuta. Det verkar trots allt bäst i längden.

Det som är svårast är att basa över allting som sker inombords, att leva som jag vill lära.
Filosofin att jag själv bestämmer över mitt inre är en teori som jag fullt och fast tror på, men den är inte på något sätt säker mark. Jag rubbas ibland i mina cirklar och innan jag hinner blinka blir egot större än mitt högre och visare jag.

För mig betyder personlig utveckling bland annat att lära känna det där egot som så gärna vill ta över med sina förminskningsprojekt, som vill att jag ska känna mig mindre värd än andra, som vill att jag ska reagera på småsaker, känna mig förfördelad och sårad och ta på mig offerkoftan.

Jag säger som författaren Inger Edelfeldt, i våra värsta känslor finns en längtan vi inte har förstått.

Dessa "längtor" kan ses som budskap till oss, vårt sårade ego visar vad vi behöver läka. Det finns de som har rest över hela världen och upplevt väldigt mycket, men som säger att resan inom dem själva är den mest spännande. Om vi vill pågår den också hela livet och blir bara mer och mer spännande.