Eva Frids blogg

Eva Frids blogg

Dofter

Mina funderingarPosted by evafrid.se Wed, July 05, 2017 23:31:08
Kvällsrundan med hunden fick mig att tänka på att så lätt det är att bara gå förbi dofter. Jag slänger ut godisbitar för Mira att leta upp, en lek på vägen, och hon är fenomenal på att hitta också de allra minsta bitarna bara genom att använda nosen.

Jag har också ett bra väderkorn, för att vara människa om jag får säga det själv, men det är sällan jag registrerar dofter utan jag bara känner dem och så är det bra med det. Aha, i grannhuset vankas det köttbullar och lite längre ner på gatan steker de pannkakor. Lätt att känna igen.

Men så går jag då en runda med hunden den här onsdagskvällen, klockan är nio och det är fortfarande ljust som dagen. En skön julisommarkväll, trots att det inte varit någon värme att tala om på dagen.

Jag går villagatan ner, förbi det ena huset efter det andra, och plötsligt känns doften av djur, kanske en räv? Nä, den doften kan jag väl inte känna? Ytterligare några steg, här luktar det blommor, sedan luktar det tvättstuga och någons sköljmedel, sedan kommer en ny blomdoft och så ytterligare en. Dofterna avlöser varandra hela vägen nedför gatan och jag känner mig helt förundrad över min egen näsa, att få uppleva en villagata genom näsan. Fantastiskt!

Mina tankar går till berättelsen om skolbarnen som skulle skriva ned vilka de sju underverken är. Alla skrev de där kända byggnadsverken som räknas som underverk, alla utom en, en liten tjej som istället hade skrivit ned våra sinnen.

Sådana berättelser älskar jag. Tänk att kunna smaka, se, höra, känna samt då lukta, det är ju de verkliga underverken. Balans- och kroppssinnena inräknas här, det sjätte sinnet finns också så exakt hur många sinnen vi har är säkerligen inte färdiguträknat.

När jag går där på kvällsrundan med hunden tänker jag på ovanstående berättelse, vilken gåva det är att ha alla sinnen i behåll. Att kunna se när våren gör skogen grön, att kunna höra fåglarna kvittra, att lukta sig till vad grannen ska äta och ja, fortsättningen kan göras lång.

Livet är förunderligt och likaså människokroppen. Bara att tacka och ta emot.

smiley