Eva Frids blogg

Eva Frids blogg

Ovård av gamla

Mina funderingarPosted by evafrid.se Thu, April 19, 2012 21:59:13
"Här inne ligger det en människa". De orden satte en kvinna upp på dörren in till den sal där hennes man vårdades och tanken var förstås att personalen skulle bli påmind om att han var just en människa och inte ett "det".

I dag blev jag påmind om vår egen äldrevård igen. Senast var när en 90-årig kvinna i min närhet inte fick den eftervård efter en operation hon behövde och det tog hennes liv.

Imorse läste jag om en kvinna som har fått ligga i flera dagar i sin egen avföring. Hon klagade också på hemtjänsten som bara går in i hennes hem utan att presentera sig och kände sig orolig för det.

Att vara beroende av andra människor verkar vara ett vågspel.

Lite senare på förmiddagen mötte jag en bekant på stan. Jag visste att hennes man hade blivit sjuk så jag frågade hur det var. Hennes ögon fylldes med tårar och hon sa "det är inte bra".

Som om sorgen över att maken har blivit sjuk inte skulle vara nog, måste hon kämpa för att han ska få den vård han behöver för att komma tillbaka till ett så drägligt liv som möjligt. "Du kan inte fatta hur det är" sa hon och skakade sorgset på huvudet. Hon tycker det är fruktansvärt som det fungerar och hon får ägna timmar åt att ringa samtal till olika instanser och vårdgivare. Hon ger inte ett dugg för det som kallas vårdplanering. Hon, liksom maken, är 82 år.

Alla vi som inte vill råka ut för en äldrevård som tappat begreppet värdighet, vi som har anhöriga som är gamla eller vi som ska bli gamla en gång i tiden. För det ska vi alla bli även om de flesta av oss förtränger det. Vad ska alla vi göra?

Ovanför ingången till alla sjukhus och vårdinrättningar och på dörren till alla som behöver hemtjänst eller annan hjälp borde det stå: "Människan framför allt".