Eva Frids blogg

Eva Frids blogg

VETEnskapligt experiment

Mina funderingarPosted by evafrid.se Sat, October 13, 2012 20:04:50
Den amerikanske hjärtläkaren William Davis bok Brödberoende har fått mig att verkligen fundera över vårt myckna veteätande. Är det så bra egentligen? Enligt honom absolut inte. Vetet har förändrat så väldigt mycket på några decennier, allt för att ge större avkastning, att det inte har blivit hälsosamt att äta för oss. Enligt Davis alltså.

I boken radar han upp exempel på patienter som har blivit av med alla möjliga åkommor sedan de slutat med vete, allt från migrän till svåra tarmproblem och utslag. Och så övervikt förstås.

Efter att ha läst en bit in i boken bestämde jag mig för att testa att utesluta vete ur min dagliga kost. Visst har jag utbildat mig till kostrådgivare inom LCHF, alltså lågkalori- och högfettskost, men jag äter inte så strikt själv. För min egen del känns det viktigt att hitta min egen balans och följa det som jag mår bra av och vill äta.

Men på något sätt kändes detta med vetet angeläget att testa. Så söndagen den 30 september startade jag mitt VETEnskapliga experiment. Jag bestämde mig för att utesluta allt vete ur min kost i minst en månad för att se om jag själv upplever någon effekt och vilken i så fall.

De patienter som Davis ger som exempel i boken har efter tre månader som sagt rapporterat om oväntade och positiva resultat.

Nu är jag inte sjuk vad jag vet och har inte varit hos läkare för att kontrollera mina värden, så min koll på vetet får bli min upplevelse. Det är min krånglande mage jag vill få bukt på, för att bli lite privat.

Dag 12, den 12 oktober, var jag på konsert och vi skulle ta något att äta. Grillade mackor och pastasallad var vad som erbjuds på Arenan i Malmö och för att få något i magen tog jag en grillad macka. Det fanns alltså ingenting att äta som var utan vete. Dagen efter vaknade jag med huvudvärk, en speciell huvudvärk som kan mala i tre dagar, och jag tänkte direkt på den grillade mackan jag ätit. Kunde det vara så att jag faktiskt var så känslig för vete? Problem med huvudvärk har jag haft i många år, det ska bli intressant att se vad som händer framöver.

Vetet har verkligen invaderat vår tillvaro och det skulle inte förvåna mig om William Davis har rätt i det han säger, att vårt myckna veteätande gör oss sjuka. Det höjer blodsockret snabbare än vanligt socker, enligt honom, och ökar inflammationsrisken i kroppen.

Efter mina första tre vetefria dagar kände jag mig plötsligt fylld av energi och lättare inombords. Inbillning? Visst kan det vara det. Jag värderar inga upplevelser under min försökstid utan bara skriver upp allt jag känner. Värderingen gör jag när jag tycker att det har gått tillräckligt lång tid för att kunna göra bedömningen före och efter. Minst en månad.

Eftersom det är några år sedan min familj slutade köpa vanligt vetemjöl och gick över till dinkel, vet jag inte om det kan tänkas bli samma effekt. Dinkel är ett hälsosammare mjöl, i alla fall vad jag har läst, men det är gluten i det och det är gluten som är boven, menar Davis. Så jag får se.

Vad äter jag då istället för bröd? På morgnarna kan det bli ett kokt ägg, ruccolasallad invirad i ostskivor, oliver, kanske en frukt. Sesamkex, enkla att baka själv, med smör och ost. Det kan också bli naturell yoghurt med bär, eller faktiskt havregrynsgröt. I havre finns ingen gluten. Den som äter LCHF-kost äter inte havre på grund av kolhydraterna, men för mig handlar det just nu bara om mitt VETEnskapliga experiment. Ingenting annat. Så jag har till och med ätit lite godis de här dagarna. Jag vill ju verkligen ha koll på effekten av att utesluta vetet, därför äter jag precis som jag brukar för övrigt.

Nog för den här gången, jag återkommer med fortsatta rapporter. smiley